Berättelsen kring en bild och en glimt av ett liv

Har ni hört berättelsen om kvinnan som bakade bullar och sålde till stenarbetarna i Gylsboda? Hon som kom med på bilden när Sölvesborgsfotografen JA Nilson kom för att föreviga stenarbetarna vid förra sekelskiftet. I brottet fanns det en allmän föreställning om att det betydde otur med ”fruntimmer i brottet”. Så ingen ville köpa bilden när Sissa syntes nere i vänstra hörnet i mörk klänning och ljust förkläde. Därför gjorde fotografen om bilden till den nedre varianten, där Sissa gjorts om till en utsuddad diffus enbuske. Den bilden gick bättre att sälja.

Servicen med nybakat uppskattades så klart, men synas på bild, det fick hon inte.

Sven Hellgren hjälpte till att ta reda på mer om kvinnan på bilden, det tackar vi för. En sorglig berättelse kan anas, där Sissa ensam försöker dryga ut kassan med att sälja nybakat till stenarbetarna, hon sliter säkert hårt för att försöka försörja sig och de sex barnen. Vi ser att ena sonen dog blott sex år gammal och vi ser att den 5 maj 1906 ”ändar hon själv sitt liv genom att hänga sig i en stege”.

När våra fina buketter börjar vissna plockar vi ut de blommorna som fortfarande är fina och sätter ihop på Ikebanstenen. Ett perfekt sätt att förlänga tiden att njuta av en bukett. Med det skickar vi en extra tanke till Sissa och alla andra som levt före oss och kämpat hårt för bättre tider.

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Kommentarer inaktiverade för Berättelsen kring en bild och en glimt av ett liv