Om Sliperiet

Kulturprogrammet Sverige! har visat ett inslag om Sliperiet Gylsboda. Titta gärna på klippet för att få en glimt av vår verksamhet! Stort tack till inspelningsteamet & alla som var med!!

https://www.svtplay.se/video/27968943/sverige/sverige-sasong-23-asa-linderborg-glaskonst-arets-hembygdsforening?start=auto

Sverige! i SVT Play 

https://www.svtplay.se/sverige

startScreen

Sliperiet Gylsboda är ett leaderprojekt med stöd ifrån Europeiska Unionen. Läs mer om Leader på Leader Skånes Ess hemsida här! Läs mer om Europeiska jordbruksfonden här!

Öppettider: Alla dagar enl överenskommelse. Det är säkrast att ringa innan ni besöker oss, tel 0703109162. Tack! Vi är på plats för det mesta, tveka inte att ringa. TILLFÄLLIG INFO: JÄRNVÄGSÖVERGÅNGEN I GYLSBODA AVSTÄNGD TOM 2 AUG. FÖLJ ORANGE VÄGVISNING VIA STRÖNHULT FÖR ATT KÖRA TILL SLIPERIET.

Please call +4670 3109162 for information, opening hours and booking.

Vi finns bara något mer än en halvtimmes bilresa från Wanås med den välkända skulpturparken och här finns flera intressanta besöksmål i området, t ex Svarta Bergen. Ni spenderar med lätthet en heldag i Diabasens tecken.

Olika övernattningsmöjligheter samt restaurang finns tex på https://www.breanashotell.se ca 12 km från Gylsboda. Med fördel tar man med cykeln och använder sig av Sliperietleden mellan Breanäs & Gylsboda https://naturkartan.se/sv/sliperietgylsboda/gylsbodaleden

Konst i olika former, historia kring Diabas & Gylsboda, vacker miljö, mineral- och fossilsamling och mycket mer finns att uppleva här.

Föreningen har utsetts till Årets Hembygdsförening i Sverige 2020!

I januari 2021 fick föreningen Skånes Hembygdsförbunds Innovationspris. Tack!

Längst ner på sidan finns mer info om föreningen. Titta gärna i vår broschyr här för att se mer om oss:

Välkommen som medlem i föreningen Sliperiet Gylsboda. Vi tackar för ert stöd i den fortsatta utvecklingen. Vill du engagera dig ytterligare är detta mycket välkommet! Medlemsavgiften för 2021 är 200kr/familj. Formulär att fylla i finns under ”kontakta oss”. Det går även bra att skicka mail till medlem@sliperietgylsboda.se . Kom ihåg att ange namn och telefonnummer, så lägger vi till er i medlemsregistret! Swish: 123 576 3867 Bg nr 344-1912. Tack!

Karta för den som vill besöka omgivningen via cykel hittas via länken:

https://turism.osby.se/se–gora/cykla/cykla/2020-03-30-cykeltur-gylsboda—ornanas.html

Juli Utställning Mette Aarre Vernissage 3 juli. Sommarutställning med Henrik Pryds Beck i G:a Transformatorn. Utställningen står kvar under juli månad. Tidsbokning för besök efter vernissagen alla dagar på tel 0703109162 alt mail medlem@sliperietgylsboda.se Tack. Varmt välkomna.

Från större galleri i Danmark och Sverige besöker konstnärerna Sliperiet Gylsboda och Gamla Transformatorn i Gylsboda med sin uttrycksfulla konst. Måleri, keramik, emaljmålningar och kollage är exempel på vad ni kommer att få se.

Henrik Pryds Beck:

Henrik Pryds Beck (1946). Uddannet på det Kgl. Danske kunstakademi i København 1971-77.  HPB har haft tilknytning til Sverige siden 1970’erne og har bl.a været bosiddende i Sverige i 6 år og har siden 2006 haft atelier nær Arkelstorp. Seneste udstillinger i Sverige har været:                                      Galleri Lindquist 2010  – to musketerer ( Carl Magnus og HPB).                                              Kristianstad Konsthal 2017 – Uenighed giver Styrke / Skandinaviske Situationister Mjellby Museum 2018 – Skandinaviske situationister      Legater bl.a. 1976 Drakabyggets Arbejdslegat. 1980 Statens Kulturråds Stipendium, Sverige.                     1983 Statens 3-årige legat, DK.                                                   1987 Dronning Ingrids Romerske legat, DK.                       –                                                         De udstillede værker er fra 2019-21. Akryl på lærred, unika keramik samt collager.

Mette Aarre:

”Mette Aarre är utbildad vid Skolen for Brugskunst i København, 1961 – 65, St. Martins Art College, London, Kunstakademiet i København 1971 – 72, Valands Konstskola, gästelev 1997. Hon är medlem av: Ubbaboda Art Center, Drakabyggets Kollektiv Verkstad och har deltagit i ett flertal internationella konstutställingar bl.a. i Holland, Tyskland, Island, Norge, Japan og Mexico.”

7 augusti Gylsboda Festival kl 11-17

Underhållning med Marika Lagercrantz som berättar anekdoter ur sitt spännande liv som bl a skådespelerska, regissör och ordf i KLYS. På scen tillsammans med musiker som spelar mellan berättelserna.

Daniel Wegge Hjaelsted uppträder med musikallåtar.

Utställningar av konst och konsthantverk i och vid G:a Transformatorn och Sliperiet Gylsboda. Konserter från scen vid Sliperiet. Ingår i Friluftslivets år, invigning Sliperietleden och prova på hantverk utomhus. Servering vid Sliperiet. Vernissage för Hiroshi Koyama, Akemi Takata och Sculptor Justas. Utställare ute i området och i G:a Transformatorn.

I G:a Transformatorn Karin Linderoth & Helena Hönshyltegård och Margareta Juhlin, visar bl a bildkonst och böcker.

Camilla & Larry Berlin, ovanliga växter

Alex Feldt, täljd konst

Beatrice Mina konstigheter, trådkonst och keramik

Eva Andersson, honung

Schön Smide smider under dagen

Björkedal gård, produkter från egen fårfarm

Tony Aronsson, svarvade alster i trä

Peter Aagerup, handgjorda knivar

Inga Björnfot textil, prova på tovning

Skulptör Roland Tilajscik, prova på hugga sten

Prova på runrustning med Rudolf Germeroth

Augusti-September Utställare Sculptor Justas, Hiroshi Koyama och Akemi Takata. Vernissage vid festivalen 7 aug.

11 September Geologins dag kl 11-16

14 September Gilla Friluftsliv

Oktober Amatörkonstutställning

14 Oktober Lära Ute

20 Nov Skogsbad

21 Nov Dialog Friluftsliv

Nov-Dec Julevenemang

Om föreningen:

Sliperiet i Gylsboda är en ideell förening som jobbar för att synliggöra och utveckla den kulturella och konsthantverks tradition som länge kännetecknat området kring Gylsboda stenbrott.

Välkomna att besöka oss. En stående utställning med gamla bilder från Diabasbrytnigen under tidigt 1900-tal och en med mineraler och fossiler finns också till beskådan. Den är den enda i sitt slag i Skandinavien.

För att hitta hit, sök på Sliperiet Gylsboda på google maps.

Bidrag från EU, Länsstyrelsen, Osby Kommun, Sparbanken Skåne samt Gräsrotsinsamlingen har möjliggjort stora investeringar i ny värmeanläggning med CTC bergvärmesystem, golvvärme, installation av vatten, el och FANN avloppssystem. Övrigt renoveringsarbete har möjliggjorts med hjälp av generös sponsring med material från ett antal av våra samarbetspartners. Och med en gigantisk ideell insats.

Hela samhället Gylsboda har vuxit fram kring Diabasbrytningen som pågått sedan sent 1800-tal. Det var här Diabasbrytningen startade en gång. Det finns en stark tradition av konst i samhället, bl a den anda Hjalmar Råstorp tog med sig då han flyttade in i den gamla Transformatorstaionen genomsyrar byn. Samtidigt finns ett kulturhistoriskt intresse sedan Harry Martinsson bott i samhället som barn, en tid som skildras i hans bok ”Nässlorna Blomma”. 

Besökare erbjuds en unik upplevelse där hela kedjan kan beskådas, från Gylsbodas spännande industrihistoria med Diabasbrytningen till tillverkning och färdig produkt. Detta blandat med konst i olika uttrycksformer samt konsthantverk erbjuder en intressant helhetsupplevelse.

Historik

Gylsboda är en kulturhistoriskt intressant by, där samhället vuxit fram kring diabasbrytningen under sent 1800- tal och tidigt 1900-tal. Affärer, bageri, föreningshus, industribyggnader och bostäder byggdes då diabasbrytningen blomstrade. Järnvägen kom till byn 1901, med station och magasin. Tyvärr har stationen brunnit ner, men magasinet finns kvar.

Harry Martinson bodde i samhället från 4 till 7 års ålder, en tid som finns målande beskriven och skildrad i hans bok ”Nässlorna blomma”.

Den gamla transformatorstationen (byggår 1926) är en vacker hög tegelbyggnad som är motivmålad på utsidan, ett minne från när Hjalmar Råstorp bodde i byggnaden. Råstorp var en av pionjärerna i att vara bildhuggare i diabas & bodde i byggnaden på 70-talet, efter att den på 60-talet togs ur bruk som transformatorstation. Efter Råstorp bodde konstnär Johannes Michler i transformatorstationen.

”Ubbabodasymposiet” var ett bildhuggarsymposium som Råstorp var med och bjöd in till år 1974. Konstnärer från hela världen deltog och många av dem stannade i området. Ett exempel är konstnär Mette Aarre som fortfarande bor och verkar i Gylsboda. Byn har en stark tradition av konst och kultur som vi vill bevara, belysa, föra vidare och utveckla.

Miljön och naturen är värden som uppskattas mycket av såväl de boende som besökare och turister.

Sliperiet byggnaden uppfördes under tidigt 1900-tal. Huset användes först som lokal för ett finstenshuggeri. Här höggs de stora blocken itu till användbara bruksstenar, till exempel gravvårdar. Efterhand upphörde denna verksamhet. Eftersom liknande förädling av stenen förekom på fler platser var det inte lönsamt längre. Byggnaden användes sedan enbart som verkstad och smedja.

Här tillverkades krankrokar, släggor, kilar, mejslar, bergsborrar, kättingar och många andra av stenarbetarnas arbetsredskap. I lokalerna tillverkades och reparerades också skrotlådor i olika storlekar – de rymde allt ifrån 1,5 till 3,5 kubikmeter sten. När elektriciteten togs i bruk i stenbrotten 1926 fick de äldre ångkranarna byggas om till eldrift. Då kom en ny yrkesgrupp, elektrikerna, in i arbetslagen i sliperiet. Smederna var redan från stenindustrins början viktiga personer som höll stenhuggarnas dagliga arbetsredskap, borrar och mejslar, i andvändbart skick. Borrmaskiner som drevs med tryckluft ersatte så småningom det tunga hantverket med släggor, mejslar, kilar och borr.

Från och med 1 juli 2016 disponerar föreningen Sliperiet Gylsboda lokalen. Vi som förening vill utveckla och skapa möjligheter för konstnärer att verka och kunna visa sin konst. Vi vill skapa ett levande kulturcenter. Foton kommer att visa gamla tiders diabasbrytning och gamla verktyg kommer att visas.  Samtidigt kommer aktiva konstnärer på plats att visa sitt hantverk. Konst i olika uttrycksformer, konsthantverk och mathantverk skall erbjuda besökaren en intressant helhetsupplevelse.

På sikt kommer även en kursverksamhet kring konsthantverk att byggas upp. Viss kursverksamhet är redan igång, bl a hällristnins- och runstenshuggning och keramik.