Om Sliperiet
Kulturprogrammet Sverige! har visat ett inslag om Sliperiet Gylsboda. Titta gärna på klippet för att få en glimt av vår verksamhet! Stort tack till inspelningsteamet & alla som var med!!
Sverige! i SVT Play
https://www.svtplay.se/sverige
Joakim Lloyd Raboffs inspelning av våra fantastiska sångfåglar vid brottet i Gylsboda, Elin karlsson och Ella Ragnarsson:
Joakim Lloyd Raboffs fina presentationsfilm om Sliperiet Gylsboda 2021:

Sliperiet Gylsboda är ett leaderprojekt med stöd ifrån Europeiska Unionen. Läs mer om Leader på Leader Skånes Ess hemsida här! Läs mer om Europeiska jordbruksfonden här!

NU ÄR DEN HÄR! Boken Sliperiet Gylsboda 2021, Konst och kulturcentrum. Lite av kulturarvet, nuläget och visionen i ord och bild. Pris 200 kr. Boken är nominerad som Årsbok av Skånes Hembygdsförbund.
MEDLEMSFÖRMÅN: En bok per medlemsfamilj för 100 kr.
Öppettider: Alla dagar enl överenskommelse. Det är säkrast att ringa innan ni besöker oss, tel 0703109162. Tack! Vi är på plats för det mesta, tveka inte att ringa.
Please call +4670 3109162 for information, opening hours and booking.
Vi finns bara något mer än en halvtimmes bilresa från Wanås med den välkända skulpturparken och här finns flera intressanta besöksmål i området, t ex Svarta Bergen. Ni spenderar med lätthet en heldag i Diabasens tecken.
Olika övernattningsmöjligheter samt restaurang finns tex på https://www.breanashotell.se ca 12 km från Gylsboda. Med fördel tar man med cykeln och använder sig av Sliperietleden mellan Breanäs & Gylsboda https://naturkartan.se/sv/sliperietgylsboda/gylsbodaleden
Karta över natur- och kulturleder:
https://www.naturkartan.se/sv/sliperietgylsboda

Konst i olika former, historia kring Diabas & Gylsboda, vacker miljö, mineral- och fossilsamling och mycket mer finns att uppleva här.
Föreningen har utsetts till Årets Hembygdsförening i Sverige 2020!


I januari 2021 fick föreningen Skånes Hembygdsförbunds Innovationspris. Tack!
Längst ner på sidan finns mer info om föreningen. Titta gärna i vår broschyr här för att se mer om oss:
Välkommen som medlem i föreningen Sliperiet Gylsboda. Vi tackar för ert stöd i den fortsatta utvecklingen. Vill du engagera dig ytterligare är detta mycket välkommet! Medlemsavgiften för 2023 är 200kr/familj. Formulär att fylla i finns under ”kontakta oss”. Det går även bra att skicka mail till medlem@sliperietgylsboda.se . Kom ihåg att ange namn och telefonnummer, så lägger vi till er i medlemsregistret! Swish: 123 576 3867 Bg nr 344-1912. Tack!
Karta för den som vill besöka omgivningen via cykel hittas via länken:
https://turism.osby.se/se–gora/cykla/cykla/2020-03-30-cykeltur-gylsboda—ornanas.html
”Verksamhetsplan 2023
Mineral/fossilsamlingen ställs iordning på Föreningarnas hus, där den står som satellitutställning från Sliperiet. Här kan den komma till sin rätt, samtidigt som utrymmet utnyttjas bättre i Sliperiet.
Stegvis utbyggnad av skulpturvandringen, med en ny bro ut till den plats vid gamla brottet där bastubygget planeras.
Fortsatt arbete med att skapa förutsättnigar för artist in residence.
Vid positivt besked på Leaderansökan startas renoveringen av Sliperiets plåtdel.
Pop up tillfällen i serveringen, kurser i måleri, keramik, stenhuggning & runstensristning är exempel på annat som kommer att hända under året.
Även föreläsningskvällar med olika teman planeras.
Sportlovsaktiviteter med måleri och keramik planeras.
Påskdagen vernissage måleri med Elin Karlsson och livemusik med Vesper. April-maj.
12 april Wallåkra Stenkärlsfabrik, vi skall presentera Sliperiets framgångssaga för områdets 11 kulturchefer.
Ev påsklovsaktiviteter.
5 års jubileum i maj. Filmvisning 14 maj Harry Martinson (knyter ihop med invigningen då Eva Martinson ställde ut och läste Harry Martinson dikter). Nyinvigning av mineral/fossilsamlingen i ny lokal 13 maj.
26 maj musikkväll med allsång
Utställning Diabasskulpturer med Roland Tilajcsik. juni-juli.
Deltagande i kulturveckan Nässelfrossa.
Sommargästande stenskulptörer för arbete vid Sliperiet.
Gästande silversmed från Taiwan för utställning.
5 aug Gylsboda Festival med bl a Marianne Mörck på scen och Troels Kirk som en av utställarna. Även ett inslag där ”Taiwan möter Sverige” , med silversmeden Fay kommer från Taiwan och visar sina alster. Musikal, steppdans, konst, konsthantverk ställs ut i hela området. Utställare även i och omkring G:a Transformatorn,
Sept Geologins dag. Föreläsning på föreningarnas hus.
Höstutställare och julevent , datum sätts inom kort. ”
31 okt
Bästa Biennalen

”Bästa Biennalen ger oerhörda möjligheter för en liten kommun och våra projekt uppskattas!” Cecilia Pedersen
Tidigare har Osby kommun anordnat workshops och presenterat resultaten i sin konsthall säger Cecilia Pedersen, kulturutvecklare barn och ungdom. Till Bästa Festivalen i år ska de istället arrangera sina workshops på Sliperiet i Gylsboda som ligger utanför Lönsboda. Tillsammans med konstnären Elin Karlsson får besökarna bland annat designa sina egna hängen i trä.
Efter tio år är det dags att inventera Bästa Biennalen. Vad har hänt hittills och vad går att utveckla? Följ arrangörernas tankar och drömmar här på Instagram!
Bästa Biennalen är ett ledande nätverk som skapar möten mellan barn och unga och konsten. Nätverket består av cirka nittio arrangörer i Sydsverige som producerar festivaler, konferenser och mycket annat tillsammans. Läs mer på http://www.xn--bstabiennalen-bfb.se/
BYGGNATIONSTID UNDER VINTERN
2024
3-20 Maj Harry Martinsonutställning med konsteleverna från Önnestads Folkhögskola. Vernissage 3 maj kl 14-16
Påsk: Troels Kirk
Långfredagen tom annandagen, prel kl 13-17 visar Troels sina nya alster. Det är stort för oss att Kirks berömda påskutställning i år flyttar till oss! Den internationellt prisbelönade konstnären kommer att vara på plats under hela påsken. Hans landskapsmålningar i akryl och akvarell skildrar den stilla naturen, djurliv, kusten och havet, tidlösa träd, årstiderna och vädret.
Jubileum Harry Martinson 120 år och 50 år sedan Nobelpriset i litteratur för Nässlorna Blomma. Harry Martinson/ Hilda / Ubbaboda Symposiet. Önnestad Folkhögskola Vernissage kl 14-16 den 3 maj.
31 Maj Musikkväll med allsång och trumpetare Magnus Johansson kl 19- ca 20.30 Invigning av flytande scenen. Grannskapsinitiativet.
25 Maj Vernissage tre kvinnliga konstnärer
2 aug utomhusbio kl 21.30 , 3 Aug Gylsboda Festival kl 11-17, mjukstart på fredagskvällen med utomhusbio, Harry Martinsonjubileumsfilm Aniara.
Slutet på Aug Vesperdag
Om föreningen:
Sliperiet i Gylsboda är en ideell förening som jobbar för att synliggöra och utveckla den kulturella och konsthantverks tradition som länge kännetecknat området kring Gylsboda stenbrott.
Välkomna att besöka oss. En stående utställning med gamla bilder från Diabasbrytnigen under tidigt 1900-tal och en med mineraler och fossiler finns också till beskådan. Den är den enda i sitt slag i Skandinavien.
För att hitta hit, sök på Sliperiet Gylsboda på google maps.
Bidrag från EU, Länsstyrelsen, Osby Kommun, Sparbanken Skåne samt Gräsrotsinsamlingen har möjliggjort stora investeringar i ny värmeanläggning med CTC bergvärmesystem, golvvärme, installation av vatten, el och FANN avloppssystem. Övrigt renoveringsarbete har möjliggjorts med hjälp av generös sponsring med material från ett antal av våra samarbetspartners. Och med en gigantisk ideell insats.
Hela samhället Gylsboda har vuxit fram kring Diabasbrytningen som pågått sedan sent 1800-tal. Det var här Diabasbrytningen startade en gång. Det finns en stark tradition av konst i samhället, bl a den anda Hjalmar Råstorp tog med sig då han flyttade in i den gamla Transformatorstaionen genomsyrar byn. Samtidigt finns ett kulturhistoriskt intresse sedan Harry Martinsson bott i samhället som barn, en tid som skildras i hans bok ”Nässlorna Blomma”.
Besökare erbjuds en unik upplevelse där hela kedjan kan beskådas, från Gylsbodas spännande industrihistoria med Diabasbrytningen till tillverkning och färdig produkt. Detta blandat med konst i olika uttrycksformer samt konsthantverk erbjuder en intressant helhetsupplevelse.
Historik
Gylsboda är en kulturhistoriskt intressant by, där samhället vuxit fram kring diabasbrytningen under sent 1800- tal och tidigt 1900-tal. Affärer, bageri, föreningshus, industribyggnader och bostäder byggdes då diabasbrytningen blomstrade. Järnvägen kom till byn 1901, med station och magasin. Tyvärr har stationen brunnit ner, men magasinet finns kvar.


Harry Martinson bodde i samhället från 4 till 7 års ålder, en tid som finns målande beskriven och skildrad i hans bok ”Nässlorna blomma”.
Den gamla transformatorstationen (byggår 1926) är en vacker hög tegelbyggnad som är motivmålad på utsidan, ett minne från när Hjalmar Råstorp bodde i byggnaden. Råstorp var en av pionjärerna i att vara bildhuggare i diabas & bodde i byggnaden på 70-talet, efter att den på 60-talet togs ur bruk som transformatorstation. Efter Råstorp bodde konstnär Johannes Michler i transformatorstationen.

”Ubbabodasymposiet” var ett bildhuggarsymposium som Råstorp var med och bjöd in till år 1974. Konstnärer från hela världen deltog och många av dem stannade i området. Ett exempel är konstnär Mette Aarre som fortfarande bor och verkar i Gylsboda. Byn har en stark tradition av konst och kultur som vi vill bevara, belysa, föra vidare och utveckla.
Miljön och naturen är värden som uppskattas mycket av såväl de boende som besökare och turister.

Sliperiet byggnaden uppfördes under tidigt 1900-tal. Huset användes först som lokal för ett finstenshuggeri. Här höggs de stora blocken itu till användbara bruksstenar, till exempel gravvårdar. Efterhand upphörde denna verksamhet. Eftersom liknande förädling av stenen förekom på fler platser var det inte lönsamt längre. Byggnaden användes sedan enbart som verkstad och smedja.

Här tillverkades krankrokar, släggor, kilar, mejslar, bergsborrar, kättingar och många andra av stenarbetarnas arbetsredskap. I lokalerna tillverkades och reparerades också skrotlådor i olika storlekar – de rymde allt ifrån 1,5 till 3,5 kubikmeter sten. När elektriciteten togs i bruk i stenbrotten 1926 fick de äldre ångkranarna byggas om till eldrift. Då kom en ny yrkesgrupp, elektrikerna, in i arbetslagen i sliperiet. Smederna var redan från stenindustrins början viktiga personer som höll stenhuggarnas dagliga arbetsredskap, borrar och mejslar, i andvändbart skick. Borrmaskiner som drevs med tryckluft ersatte så småningom det tunga hantverket med släggor, mejslar, kilar och borr.
Från och med 1 juli 2016 disponerar föreningen Sliperiet Gylsboda lokalen. Vi som förening vill utveckla och skapa möjligheter för konstnärer att verka och kunna visa sin konst. Vi vill skapa ett levande kulturcenter. Foton kommer att visa gamla tiders diabasbrytning och gamla verktyg kommer att visas. Samtidigt kommer aktiva konstnärer på plats att visa sitt hantverk. Konst i olika uttrycksformer, konsthantverk och mathantverk skall erbjuda besökaren en intressant helhetsupplevelse.

På sikt kommer även en kursverksamhet kring konsthantverk att byggas upp. Viss kursverksamhet är redan igång, bl a hällristnins- och runstenshuggning och keramik.