Gott Nytt År 2024-som kommer att bli ett mycket händelserikt år här. Innerligt TACK för året som gått! En liten summering av 2023 och ett löfte till året som kommer.

I ett huj har ännu ett år svischat förbi, medan vi har fortsatt arbetet med att rusta upp byggnaden, utveckla verksamheten och förbättra utomhusmiljön. Och vi har kul under tiden!

Vårt innerliga tack till alla som stöttar oss, till alla underbara som hjälper till med ideella insatser – från gammal till ung, tack till bidragsgivare, sponsorer, medlemmar, besökare och samverkanspartners. Vi hoppas att vi bjuder på upplevelser som gör att ni också har kul!

Vi hoppas att ni vill fortsätta följa, supporta och ha kul tillsammans med oss under året som kommer. Vi vågar utlova att mycket nytt kommer att hända- vad sägs om utomhusbio, flytande scen, kallbadhus, nya ateljéer, tidernas påskutställning, mängder med mycket intressanta utställare, underhållning och event! Som alltid, kronan på verket- Gylsboda Festival. Första lördagen i augusti. Osv, osv..

Medlemsavgift 200 kr / medlemsfamilj och år. Swish 123 576 3867 Bg 344-1912 Vänligen lämna namn och att det avser medlemsavgift som meddelande. Tack! Ni hjälper oss att utvecklas vidare.

Möten med Olofströms Kommun under året har resulterat i en plan för gemensamt jubileumsfirande år 2024 kring Harry Martinson, 50 år sedan Nobelpriset för Nässlorna Blomma & 120 år sedan födelsen. 

Både lokala och internationella organisationer har hållit utvecklingsdagar och konferenser hos oss, något vi ser potential i att utveckla ytterligare.

Visningar för besökande grupper har genomförts under året. Bussbolag, pensionärsföreningar och Mervetargrupper är exempel på de bokningar vi haft. Spontanbesökare har även i år varit många. 

Flera skulptörer har arbetat med Diabas vid Sliperiet. Även nybörjare har kommit för att prova på arbetet. 

Ett urval av årets händelser- och ja- det blir ett liiite långt inlägg, men ett litet, litet axplock från året vill vi ända bjuda på: 

Låt oss börja med när vår stolthet- Elin Karlsson, föreningens unga lysande talang, höll vernissage. Här fick hon besök av konstnärerna Irene och Eva Martinson. Eva är dotter till Harry Martinson.
Elin Karlssons vernissage blev den succé vi trodde!
Fantastiska Vesper underhöll vid Elins vernissage.

9 april hade talangfulla Elin Karlsson en mycket välbesökt vernissage, där hon visade sitt måleri. Vesper stod för uppskattad underhållning. Till detta investerade föreningen i en enklare scen för både in- och utomhusbruk.

12 april bjöds föreningens ordf in till Wallåkra Stenkärlsfabrik för att berätta om Sliperiets resa för andra turismaktörer och beslutsfattare i Skåne.

13 maj hölls det nyinvigning av Mineral/fossilsamlingarna på Föreningarnas Hus. Hans Eric Frodig berättade själv om samlingarna och arbetet med att sammanställa dem. Mycket sorgligt är att Hans Eric hastigt avled bara dagar efter invigningen- vi beklagar förlusten till de närmaste och vårt deltagande i sorgen.

14 maj Filmvisning och föredrag i samband med Sliperiets 5 års jubileum.

26 maj Musikkväll med Allsång. Ett mycket uppskattat evenemang där Blomqvist med vänner underhöll och den härliga publiken sjöng med. Jamen dethär gör vi om!!

Vi är glada att så många olika sällskap och bussutflykter besöker oss. Vi satsar alltid på hembakat, närproducerat och ekologiskt så långt det går att uppnå.

Sunny Bridge levererades i maj, från FTC. Vi har sedan själva sågat ek som MN entreprenad försett oss med till golv på bron.

När vi har kul & gör saker tillsammans blir det bra! Bron ligger nu klar ut till fundamentet till bastun, som kommer att byggas efter nyåret.

Skulpturrundan utökades med ”Still Looking” av Siri Bahlenberg i maj.

Roland förbereder för sin vernissage, bl a med vattenskulpturerna ”Drömmar” och ”Förändring”

10 juni var det dags för Roland Tilajcsik vernissage, med vackra Diabaskulpturer.

Sommarmånaderna är det extra många bussar som besöker oss. Gylsboda i sommarskrud alltså, hur vackert?! (precis som det också är i höst-, vinter- och vårskrud 😉

22 juni bjöd föreningen på traditionsenlig midsommarlunch för dem som arbetar i stenbrottet & krossen.

27 juni evenemang under Nässelfrossaveckan, filmvisning och föredrag av Johnny Karlsson.

Under juni samverkan med MARC, där vi hjälpte till lite kring en av deras Artis in Residence. Detta ledde till planer för vidare samverkan kring utveckling av Artist in Residence. 

Frukost med hembakade frallor till Ashoka
Helvegansk heldag

30 juni Ashoka, internationella deltagare hade en heldag hos oss, där vi stod för mat och aktiviteter under dagen. 

24 & 25 juli höll Martin Reinicke i sommarlovsaktivitet för barn i samverkan med Osby Kommun, där barnen fick skapa i keramik. Barns kreativitet, amazing!!

Harlösa Försköningsförening, invigning.

Vi är glada att få vara med och sprida Diabasen till nya platser. Faktiskt tom lite stolta!

Sång & dans, Jazz. Daniel Wegge med dansare.
Troels Kirks vernissage under festivalen.
Bild från iordningställandet av utställningsplatserna vid gamla brottet. Här hölls också barnaktiviteter under festivalen.
Eva-Gun Westford bjöd avslutningsvis publiken på både skratt och allvar

5 aug Gylsboda Festival 10 år

Troels Kirk vernissage. Underhållning och utställare med konst och konsthantverk både vid gamla brottet och Sliperiet. Bl a prova på aktiviteter, pyssel, sagovandring, servering, musikal, jazz, dans och avslutningsvis Ewa Gun Westford på scen. Sparbanksstiftelsen var huvudsponsorer för festivalen. En alldeles underbart hektiskt dag med ca 2000 besökare i lilla Gylsboda.

16 aug musikkväll där Blomqvist med vänner underhöll tillsammans med STINA på tillfälligt besök från LA. En härlig kväll med fantastisk underhållning och god mat av kocken Nicole Bauch.

25 aug prova på dag, hugga Diabas för Önnestad folkhögskolas konstelever. Detta ledde till fortsatt samverkan, när eleverna återkommer till våren med en Harry Martinson inspirerad utställning.

9 sept Geologins Dag, iordningställt för visning av samlingarna mineral och fossil på Föreningarnas Hus. Det blev verkligen ett lyft för samlingarna med den nya lokalen.

Stor som liten fascineras av Bodo Langners vattenfall. Men sötare än såhär blir det väl knappast?! Bedårande tvillingpojkar på besök.

27 sept tömning plåtdelen, gemensam arbetsdag med god uppslutning. Här skall röjas ut för att göra plats till nya ateljéer. Möjliggörs med hjälp av Leader.

19 okt Cabaret Demokrati, Riksteaterns föreställning. Riktigt häftigt att se att Sliperiet fungerar även för denna typen av föreställningar. En riktigt wow upplevelse! Vi önskar dem välkomna åter!

31 okt Bästa Biennalen där Elin Karlsson höll i en härlig målaraktivtet för barn, som resulterade i ett gemensamt verk som ställs ut på Sliperiet. 

4 nov valde en av de sista som arbetade i Sliperiet att hålla sitt 80 års firande i Sliperiet, där vi stod för maten. Underbart med alla historier om hur här var medan den gamla verksamheten var igång.

24 nov Donationspappren skrevs på, föreningen äger nu samlingarna mineral och fossil. Tacksamma för den generösa donationen.

Flera trevliga sällskap har valt att hålla sina möten hos oss. Här är det ”Konsthändigt” som håller planeringsmöte.

I lucka nr 7 visade den lille vätten att den gamla smedjan åter är i bruk.

Under dec månad gjorde föreningen en adventskalender på Instagram (följ oss gärna på sliperiet.gylsboda, tack) som också delades på föreningens övriga sociala media. Här berättade vi med hjälp av vätten Slipis lite historia och lite nytt vad som händer kring föreningen. 

Ett härligt gäng damer bokade skinkmacka hos oss.

8 dec heldag för förvaltningen för Vård och Hälsa på Osby kommun, där vi stod för mat och aktiviteter under dagen. Det trevliga sällskapet höll möte, följde med på guidad tur, gjorde mindfulnessövningar och diskuterade framtiden.

20 dec traditionsenlig jullunch för vännerna i stenbrottet & krossen.

Vi avslutar året med ett löfte om fantastisk underhållning, vernissager och upplevelser under 2024. Och igen, TACK alla fantastiska ni! Var med och gör 2024 till det bästa året. Från oss alla till er alla ett Gott Nytt År!

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Kommentarer inaktiverade för Gott Nytt År 2024-som kommer att bli ett mycket händelserikt år här. Innerligt TACK för året som gått! En liten summering av 2023 och ett löfte till året som kommer.