Om skrivtolkens examensring och priset ”Diabasen” :

Vet ni vad en skrivtolk är?

Personer som drabbas av allvarlig hörselnedsättning och som inte lärt teckenspråk kan få hjälp av en skrivtolk i olika situationer. Skrivtolken tolkar simultant mellan talat och skrivet språk. En stor hjälp i många situationer (på plats eller på distans) som t.ex. vid föreläsningar, möten och konferenser, i vardagssituationer som läkarbesök och i föreningslivet men också vid högtider som t.ex. bröllop. En mycket värdefull och viktig hjälp för den som inte hör, som med hjälp av skrivtolken kan läsa på en skärm vad som sägs.

Det här blir ett inlägg av lite ovanligare slag. Jag brukar ju inte berätta så mycket om mig och mitt skapande här. Jag som skriver bloggen är ordf i föreningen, och berättar mest om föreningsarbetet och om våra olika utställare.

Det jag inte berättat så mycket om är att jag själv också jobbar i Diabas och silver. Jag fick äran att föra vidare Christer Bordings värv och så gör jag eget som Lindberg Diabas & Silver. Allt på plats i Sliperiet Gylsboda.

Jag fick frågan från Ingela Frid som utbildat sig till skrivtolk om jag kunde skapa en ring till hennes examen. En tydlig ring som symboliserar det viktiga arbetet som skrivtolk. Ingela ville att jag skulle berätta om ringen. Så nu får ni en glimt av vad jag gör i Sliperiet, när det inte är trevliga besökare på plats.

Ibland kommer det någon med en speciell önskan kring en design. Så var fallet med examensringen. Då känns det mycket viktigt att hamna rätt, både i symbolik och uttryck, utan att göra avkall på att smyckets bekvämhet för bäraren. Jag skissade och funderade. Hur kan skrivtolkens viktiga arbete symboliseras? Det handlar ju om att ta de mer abstrakta ljudvågorna och ombilda dem till något fast och tydligt, i skrift.

Förslaget jag presenterade för Ingela var att låta symboliska ljudvågor slingra sig upp längst med fingret medan nedåt mot handen göra om ljudvågorna till något konkret och tydligt, den omvandling som skrivtolken gör. Det konkreta symboliseras av kraftstenen Diabas.

Jag var ju tvungen att testa så den kändes bekväm.

Det är alltid nervöst med så speciella uppdrag. Det måste hamna rätt med symboliken samtidigt som smycket måste kännas rätt att bära.

Såhär blev resultatet. Igår kom det ett mail från Ingela. Hon föreslog att jag berättar om den speciella ringen här och då tycker jag det är ett bra tillfälle att berätta om skrivtolkens viktiga arbete.

Jag visar några rader ur mailet från Ingela:

”Jag måste tacka igen för den fina ringen som du designade och tillverkade när jag tog examen som skrivtolk. Den är superfin, jag älskar den och bär den varje dag. Trots att den är så pass stor, så är den extremt lättburen även när jag jobbar och skriver på tangentbord. ”

Jag kan bara innerligt tacka och säga att jag blev väldigt rörd, glad och tacksam. Att få höra att designen träffat rätt betyder väldigt mycket. Tack. Och tack för förtroendet att skapa den speciella ringen. Och inte minst, tack för det viktiga arbetet du gör som skrivtolk!

När jag nu är inne på att berätta om mitt Diabasskapande i Sliperiet kan ni få se en specialbeställning från i våras, ur Bordings design. Hans ”Droppen urholkar stenen” ingår i det vanliga sortimentet. Varje vår beställs en större modell med unik design för varje år, till priset ”Diabasen”.

Årets vinnare av Diabasen är verksamheten hematologi och verksamhetsområde hematologi, onkologi och strålningsfysik vid Skånes universitetssjukvård. 

Vinsten består av ett konsthantverk i diabas och 120 000 kronor.

Diabasen är Region Skånes pris för bästa förbättringsarbete inom den offentligt drivna vården och delas ut en gång om året.”

Tacksam också för förtroendet att föra vidare Christer Bordings design i hans namn.

Nu önskar vi trevlig helg och önskar välkomna för att se Troels Kirks utställning som hänger kvar några veckor till, med måleri i världsklass:

Porträtt av Shirehästen Zeb, av Troels Kirk

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Kommentarer inaktiverade för Om skrivtolkens examensring och priset ”Diabasen” :