Tack för året som gått och Gott Nytt År 2022! Vi laddar för ett år som skall bjuda på riktigt härliga kulturupplevelser. Ett exempel: Gylsboda Festival 6 aug, boka datumet!
Med denna vackra bild från föreningens bok som givits ut under året med bilder och upplägg av Joakim Lloyd Raboff tackar vi alla som besökt, följt och stöttat oss för året som gått.
Vi fortsätter överraskas av alla fina besökare som hittar ut till oss dagligen, sommar som vinter, året runt. Tack!
Man blir så glad när man kommer till Sliperiet och möts av en så bedårande liten trio. Små kreativa besökare har lämnat denna lilla hälsning, den tackar vi för.
Har själv testat lite med att använda samma motiv i olika tekniker, med Diabas & silver som grund i vanlig ordning.
För er som missade positivhalarna Holmsteens vid invigningen av nya slingan lovar vi att försöka få dem att komma till Gylsboda Festival 2022. Ett viktigt datum att lägga på minnet: 6 augusti. I går fick vi besök av två artister (varav den ena har sina rötter här) som spelar i Anderssons Orkester i Malmö och de var intresserade av att vara en av akterna vid Gylsboda Festival. Fantastiskt! När Landshövdingen kommer till vår kulturfestival är det ju riktigt roligt att kunna bjuda på fantastiskt fin sång och musik. Ja, planerna är många inför det nya året. Men först, en liten tillbakablick på året som gått. Med den tackar vi stort och innerligt för ert stöd under året och önskar er hjärtinnerligt välkomna som medlemmar under ett nytt spännande år. Tack och Gott Nytt År!
Länk till fliken för att bli medlem på föreningens hemsida:
Vi har under 2021 fortsatt arbetet med att rusta upp byggnaden, fått in fiberuppkoppling samt arbetat mycket med utomhusmiljön med skulpturer, promenad- och cykelled.
Styrelsens sammansättning: Ordf Pia Lindberg, sekreterare Gabriella Ignell, kassör Lotta Larsson. Ledamöter: Martin Reinicke, Per Garstedt. Suppleanter: David Szemenkár, Mette Aarre och Göran Bengtsson. Resurs ungdomssektionen: Elin Karlsson. Medlemsansvarig Yvonne Omdal.
Revisor: Lars-Inge Nilsson
Hemsidan & Facebooksidan uppdateras några gånger i veckan.
Styrelsen har haft löpande möten för planering av verksamheten och diskussioner kring den fortsatta uppbyggnaden. Årsmötet gick av stapeln den 20 april i Sliperiet.
Visningar för besökande grupper har genomförts under året. Spontanbesökare har även i år varit många. Covid-19 har fortsatt påverka verksamheten.
Vi har fortsatt med att bygga ut kontaktnätet och varit inbjudna till olika sammankomster för att prata nätverk och samverkan. Vi deltog i Leaders utvecklingsarbete kring ny strategi under våren. Tourism in Skåne och Skånes Hembygdsförbund har valt ut oss i ett projekt kring kulturturism. Projektet fortsätter in i nästa år.
Vi riktar oss även över kommungränserna mot Älmhult, Östra Göinge och Olofström för samverkan. Geologisällskap och professorer visar fortsatt stort intresse för mineral- och fossilsamlingen. Ett antal grupper ”Mervetare” var bokade för besök- besök som alla ställdes in. Det samma gäller alla pensionärsföreingar, turistbussar mm som bokat guidade besök, många med fika/frukost bokade. Ett antal vernissager & evemang har vi tvingats ställa in med anledning av pandemin.
Utomhus arbetar Bodo Langner vidare med den japanska trädgården, dock har även detta arbete hämmats av den pågående pandemin.
Friluftslivets År har genomförts med månatliga evenemang med olika teman kring Friluftsliv.
LONA och Friluftslivets år har också gett oss bl a bro och trappa på slingan runt gamla brottet. Cykelleden till Breanäs är uppmärkt och kartor är framtagna. I dessa projekten har vi samarbetat med en extern friluftskonsult, Josefine Gustafsson som samordnat projekten. Med stöd från Region Skåne har vi även tagit fram en femårsplan för föreningens fortsatta utveckling.
Bidrag från Statens Kulturråd har gjort att vi kunnat göra föreningens bok och att vi kunnat köpa in Bordings skulptur ”Jag är tydlig” som placerats i anslutning till promenadslingan. Från Kulturens Kapillärer fick vi ett bidrag som användes till att köpa in bänkbord i ek både till Sliperiet och till promenadslingan, totalt 4 stora bänkbord. Vi har även satsat av stöden till att köpa in tält för att säkra utomhusevenemang vid ostadigt väder.
Februaris ”Inspiration Friluftsliv” med Ebba Lisberg Jensen från Malmö Universitet fick hållas digitalt. Vi kan se att många deltog.
6 mars vernissage med Pierre Nilsson. En välbesökt vernissage med bredd- måleri, skulptur, böcker mm.
27 mars ”Friluftskompis” med tipspromenad dit allmänheten bjöds in. Frågor kring bl a hembygdsföreningen och kring allemansrätten.
Aprils påskrunda ställdes in.
23 april bjöd vi in tjänstemän och politiker från Älmhults- Olofströms- Östra Göinge samt Osby kommun för en diskussionsträff kring friluftsturism/kulturturism, samverkan mm. Utelunch och möte ute.
På kvällen samma dag bjöd vi på guidade vandringar i närliggande naturreservat.
1 maj vernissage skulptur med Christer Bording och textil konst med Ditte Norström. Kontrollerat insläpp med coronabiljetter. Kö in under hela vernissagedagen. Covidrestriktioner, enbart 8 pers i lokalen löstes med dörrvakt som delade ut plastkort som kunde spritas och återanvändas.
8 maj föreningens 3-års jubileum sedan invigningen. Inställt pga pandemin.
23 maj höll Agne Andersson en guidad tur på Örnanäs kulturreservat, turen utgick från Sliperiet.
12 juni bjöds ungdomar att medverka att bygga vindskydd, laga mat ute på öppen eld & sova i vindskydd. ”Äta uta/ sova ute”. Både svenska och tyska ungdomar deltog.
Under tre sommarveckor hade vi hjälp av två feriearbetare. Med anledning av smittrisken erbjöds föreningar möjligheten till hjälp av kommunens feriearbetare. Mycket lyckat, vi arbetade tillsammans bl a med ogräsrensning och snickeri i slussen ut till kallförrådet.
Även i köket hjälpte feriearbetarna till och en av dem har fortsatt komma med ”Popup serveringar” efter feriearbetets slut.
Vi fortsätter samverka med LGIF som i sin loppisbutik, visar del av vår mineral/fossilsamling. Diskuterar möjligheter för ytterligare samverkan kring Föreningarnas Hus.
Den 24 juni fortsatte vi vår tradition med att bjuda personalen från stenbrottet och krossen på midsommarlunch.
28 juni – 1 juli begränsat deltagande i Nässelfrossan, pga pandemin. Runristning för unga och guidade turer hölls.
3 juli Vernissage Mette Aarre med emaljmålningar och keramik och Henrik Pryds Beck med måleri och keramik. Välbesökt vernissage.
Samma kväll användes Sliperiet för den årliga byafesten i Gylsboda, ett steg i att låta invånarna få glädje av byggnaden & verksamheten & ett litet tack för att de står ut med trafiksituationen som uppstår med stora mängder besökare vid våra evenemang.
14 juli och 27 juli sommarlovsaktivitet för skollediga, runristning med Rudolf Germeroth.
31 juli var Sliperiet abonnerat för ett jubileum med förtäring. Ett stort antal gäster var inbjudna, bokningen togs bort pga pandemin.
7 aug Gylsboda Festival. Vernissage Hiroshi Koyama skulpturer i Diabas, Akemi Takata måleri, sculptor Justas skulptur i sten och brons. Musikalartist Daniel Wegge uppträdde från scenen. Efter honom gästades festivalen av Marika Lagercrantz med musiker som gjorde ett timslångt framträdande. I G:a transformatorn, längst stigen och utanför Sliperiet ställde olika konstnärer och konsthantverkare ut sina alster, smeden Daniel visade smide på plats och Ingar visade tovning där barn fick prova på. Många besökare, både lokala och långväga.
Skulptör Roland T arbetade under hela sommaren med sin skulptur som placerades i Lönsboda när den var klar.
1 sept bokning med 40 besökare som serverades trerätters med feriearbetarens Popup.
11 sept Geologins dag och kulturarvsdagen. Föreläsning och geologivandring med professor Ulf Söderlund och Karin Linderoth.
Boksläpp av föreningens bok av Joakim Lloyd Raboff.
14 sept ”Gilla friluftsliv”. Föreningen bjöd in klass 5 på Örkenedskolan att tillsammans med en cykelguide cykla till Sliperiet, guidning, promenad runt brottet och fika stod på schemat.
2 okt vernissage grupputställning. ”Amatörkonstutställning”, lokala och nationella deltagare.
13 okt ”Lära ute”. Pedagoger från Örkenedskolans låg- och mellanstadium bjöds in för ett seminarium kring utomhuspedagogik och hur Sliperiet kan användas i undervisningen.
30 okt ”Må bra ute”. Allmänheten bjöds in till instruktörsledd sinnlig vandring i naturen, avslutades med samtal vid elden.
3 nov Popup restaurang med feriearbetaren. Föreläsning av Inger O om Spedetröjor. Max 30 pers. Fullsatt.
13 nov Vernissage George Badawi. Stenskulpturer. Välbesökt och uppskattad utställning.
19 nov. Dialog friluftsliv. Uppföljning från vårens möte med kommunpolitiker och tjänstemän. Lunch i Sliperiet.
Invigning av Stenbrottsslingan med snittar och varm äppelmust.
22-26 nov prao elev i Sliperiet. Utvecklande och givande för både oss och praktikanten.
23 nov var Pia inbjuden till Landshövdingens Residens på afternoon tea. Tog tillfället i akt att bjuda Landshövdingen till nästa års festival.
28 nov adventskransbindning med florist Martin Reinicke. Zaches Pop up-adventsfika.
Event i Advent ställde vi in i år, där vi skulle haft ett antal konsthantverkare och konstnärer och bjuda in till julmys i Sliperiet Underhållning och fikaservering med hembakat skulle satt pricken över i:et för julstämningen under helgerna 2:a, 3:e och 4:e advent. Rekommendationerna kring Pandemin gjorde att vi ställde in detta.
5 dec musikalisk föreställning om Axel de la Nietze. 30 platser.
22 dec Sliperiets traditionella Jullunch för arbetarna i brottet & krossen.
Några gemensamma arbetsdagar har hållits, i övrigt har arbete genomförts löpande av enskilda medlemmar.
Arbete med att söka finansiering, kontakter med aktörer som är intresserade av verksamheten har vi fortsatt att arbetat intensivt med med.
Osby Kommun har beviljat bidrag till att påbörja bastubygget vid gamla brottet. Dock väntar vi på bygglov samt ytterligare finansiering. Privata bidrag och initiativ har hjälpt till med att driva verksamheten framåt. Med material och utomhusarbete har Björklunds Grus, Scandinavian Stone och MN Entreprenad varit välvilligt behjälpliga. Vi har beviljats krisstöd från Statens Kulturråd för vissa inställda evenemang.
Föreningen fortsätter stadigt att växa.
Gott Nytt År, med mängder av trevlig kultur i form av kreativt skapande, vernissager med fina konstnärer, teater, musik, upplevelser i unik natur och mycket mer. Häng med, 2022, nu kör vi!