”Lägga pussel med kontinenter”

Vad gör man när lördagens föreläsare blivit förkyld och tvingas avboka? Man tar mod till sig och ställer en sen fråga till en annan professor. Och blir väldigt, väldigt tacksam över positiv respons. Vi är mycket tacksamma och glada att kunna presentera professor Ulf Söderlund som föreläsare. Ulf är ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien, professor och ämnesansvarig för berggrundsgeologi vid Lunds universitet. Han kommer att bjuda på sin föreläsning: ”Lägga pussel med kontinenter” .
Söderlunds forskning handlar om att utveckla och förbättra tekniker för åldersbestämning av magmatiska bergarter tillhörande så kallade ”large igneous provinces” (LIPs) genom analys av uran- och blyisotoper i mineralet baddeleyit. LIPs representerar gigantiska vulkanutbrott som under Jordens historia har initierat uppsprickning av superkontinenter och som dessutom kan korreleras med klimatologiska förändringar och globala massutdöenden. Genom exakt åldersdatering av dessa magmatiska bergarter, kompletterade med paleomagnetiska undersökningar, kan vi finna svar på hur dagens landmassor en gång var arrangerade i superkontinenter. Denna forskning bedriver Söderlund i ett internationellt samarbetsprojekt med forskare från bl. a. Kanada, USA, Sydafrika, Marocko, Ryssland och Indien. Hos oss kommer han att berätta om just att lägga pussel med kontinenter.

Kom och lyssna ni också, det blir spännande! Tack igen Ulf som ställer upp med så kort varsel och tack Folkuniversitetet som kommit ut med den tekniska utrustningen som behövs till föreläsningen.

Och så får vi tacka dagens trevliga besökare som haft överseende med att utställningshallen stylats om till föreläsningshall inför morgondagen.

Härligt med liv & rörelse i keramikverkstaden, där nu ett gäng tallrikar & skålar står för att långsamt torka under plast.

Liiite jobb med ringen har hunnits med, när allt var undanflyttat för att göra plats för stolar till åhörarna i morgon.

Elin har målat till långt ut på kvällen, så härligt med allt skapande!

Nu vilar vi lite & imorgon drar vi igång kafé Sliperiet och hälsar er varmt välkomna till en intressant dag! Öppet 13-16, men vi är på plats i alla fall från kl 11.

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Kommentarer inaktiverade för ”Lägga pussel med kontinenter”