Internationella kvinnodagen

”Internationella kvinnodagen infaller 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.” Så beskriver Wikipedia dagen.

En dag att hylla kvinnor som gått i täten för förändring och som fortfarande gör så inom olika områden i olika länder. Alla har vi ett ansvar att inte acceptera ojämställdhet och att ge sunda värderingar till våra barn.

I Sliperiet står min senaste vas & med lite fantasi kan ni kanske se symboliken? Väldigt stiliserat men kanske ni kan se den- kvinnosymbolen.

Tack alla trevliga besökare som hittat ut till oss idag, både från närområdet och långväga gäster. Gemensamt för dem alla är den stora uppskattningen av Johan Schmitz vackra bilder som finns att se hos oss tom 5:e april.

Många passar på att botanisera i mineral- och fossilsamlingen också, och bland de historiska bilderna från gamla tiders Diabasbrytning i Gylsboda. Bland bilderna finns även kvinnor som vi önskar vi visste mer om deras historia. För kvinnorna var viktiga för att allt skulle fungera, även om det var männen som utförde kroppsarbetet i brottet.

Passar bra att dagen till ära påminna om Sanna Alwmarks föreläsning hos oss den 17:onde mars. Sanna är Doktor i planetär geologi vid geologiska institutet Lunds Universitet.

Den svenska geologen och kraterexperten Sanna Alwmark har nyligen börjat arbeta med en forskargrupp vid universitetet i Köpenhamn, som är specialiserad på att utforska Mars. Just nu bygger de instrument till Mars 2020, den amerikanska rymdroboten som ska studera geologin på vår grannplanet. Den ska dessutom ta borrprover ur marken som senare skickas tillbaka till jorden med en annan farkost.

Kratrarna på Mars är bättre bevarat än här på jorden, där spåren förstörs av väder och vind.

Mars kan bidra med mer kunskap om vad som har hänt här på jorden. Att förstå det utkastade materialet är viktigt för att få en bättre bild av hur en planets ekosystem svarar på ett nedslag, exempelvis som efter den meteorit som utrotade dinosaurierna. Hur mycket damm blev det i atmosfären, och hur mörkt blev det?

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Kommentarer inaktiverade för Internationella kvinnodagen