Sommarens humlor

Det sägs ju att humlan egentligen är för tung i förhållande till dess små vingar för att den skall kunna flyga. Ändå flyger den. Denna lilla varelse är värd att hyllas. Humla i Diabas & silver, bakom den en nykläckt fjäril som just kommit ur sin puppa & sitter & torkar vingarna.

Jag har lätt för att längta efter sommarens surrande av insekter när dagarna blir korta och mörka.

Tacksam att trevliga besökare hör av sig & vill komma och besöka oss även vid denna årstiden. Det funkar bra även med kryckor att knixa på & öppna, dock är det lite begränsat för tillfället med de guidade promenaderna.

Många besökare frågar efter om det skett många dödsolyckor i brottet i Gylsboda. I boken Stenindustrins Historia i Örkened står att läsa:

”Dödsolyckor. Gylsboda. Berg-August troligen sprängning. Åke Olsson, Vilshult fick skrotlåda på sig. Samma hände med en skolpojke 1915 som sålde sill i Norra brottet. 1912 omkom Olof Persson vid en sprängningsolycka. 1935 klämdes Olof Rosdahl ihjäl vid en kilning av ett block, han var 55 år gammal.”

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!

2 kommentarer