Gnistrande vinter & eget vatten..

Gnistrande kalla dagar i ett vintrigt Gylsboda. Granita står troget på sin post och hälsar alla våra trevliga besökare välkomna. Sven Ingvar Johansson har skapat Granita, vi kan tipsa om att han har öppen ateljé i Osby denna helgen.

Diabasskulpturen ”Jag är tydlig” av Christer Bording blänker vackert svart i solen mot den gnistrande snön. Ekborden från Jonas Ingesson på ”Osbybänken” står ute året om och bjuder in till fikastund. Denhär platsen inbjuder till en paus med en kopp varm choklad även vintertid.

Det skall erkännas att jag inte är superglad för kylan (det är väldigt opraktiskt när man arbetar ute med sten..) men visst är det vackert. Och så är det alltid roligt att se så mycket djurspår som visar sig i snön.

Det såg ut som någon skrivit autografer längst med vägkanten. Autograferna avslutades i ett litet hål där den som trampat upp gångarna försvunnit ner.

Lite filosoferande kring vatten, eget vatten från egen brunn. Det är en kostsam historia. Att först borra brunn och få allt installerat är väldigt kostsamt. Sen vill vi som ideell hembygdsförening ha möjlighet att servera kaffe, även om vår huvudverksamhet är kultur, historia, konst och skapande. Då krävs det att vi skall lämna vattenprover, detta året ett i februari, ett i september och ett i november. Alla har varit godkända utan anmärkning. Fakturan på det senaste provet var på över 10000kr, de två tidigare under året har varit lägre. Det blir mycket vi lägger på dessa prover för att få lov att servera kaffe. Anläggningen på bilden visar bl a filter för att hålla stabilt ph värde, filter för att reducera järn och ett bakteriologiskt ”filter” (uvljus). Den anläggningen har också varit kostsam för föreningen. Naturligtvis är det bra att det finns regler för att säkerställa att vattnet är tjänligt, men är det rimligt att det skall kollas så ofta, kan en kanske fundera på? Men nu är det så och då får vi vackert göra alla dessa prov.

Då tänker vi att då skall vi minsann använda vattnet till fullo, det är dessutom väldigt gott. Därav har vi investerat i en kolsyremaskin för proffskök. Nu skall här inte bäras bubbelvatten från affären till Sliperiet mer, nu skall det bubblas eget vatten på fina glasflaskor att servera från.

Avslutningsvis önskar vi fortsatt trevlig helg och tackar alla trevliga besökare som gör oss sällskap bland Karin Linderoths bedårande julakvareller. I morgon hämtar Karin någon av de sålda för leverans, men många hänger kvar för er som ännu inte sett dem.

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Kommentarer inaktiverade för Gnistrande vinter & eget vatten..