En resa tillbaka i tiden

Dan Eriksson (förlåt, något osäker på namnet) och hans barbarn kom med en bok från barbarnets morfars farfar, August Ericsson. August var också farfar till Britt, som jag skrev om häromdagen- Britt med den fantastiska trädgården. I boken har August bokfört sitt arbete i berget i Gylsboda, dag för dag, från 1910 till 1917. På slutet av varje år står det summerat hur mycket han tjänat i berget under det året. För år 1910 summerar han 1 229 kr och 78 öre. Ett helt fantastiskt tidsdokument. På en sida står det med hans vackra handstil : ”Dagsvärke vid Sliperiet”.

På insidan av pärmen har han präntat sitt namn och namnet på huset där de bodde i Gylsboda.

På en sida under år 1913 står det ”Skadad å vänsterhandens långfinger orsakat av ett felslag af handsläggan den 22/1 kl 4 em. Frisk den 8de Feb.” Mitt på sidan , tisd den 21 jan står det Snöväder. Ni förstår, denhär boken är svår att lägga ifrån sig! Den innehåller anteckningar om när arbetet lades ner vid första världskriget, när strejk bröt ut och pågick under ett par månader osv.

Fantastiska bilder fick vi också till föreningen. Stort tack!

Idag har verksamheten i Sliperiet varit ganska annorlunda från när August gjorde dagsverke här. Det har varit silversmidande och så har hallonkombushan blivit silad och upptappad på flaskor. Om ett par dagar är den redo att provsmakas.

Tack alla härliga besökare som tittar in hos oss

och till Egons rör som tittade till oss när de var i krokarna.

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Kommentarer inaktiverade för En resa tillbaka i tiden