”Folkets Artist”

Konstnär Lennart Granberg och fotograf Bosse Pehrsson besökte oss och berättade då om en medalj som Lennarts hustru Ingegerd tilldelats. Ingegerd och Lennart arbetade tillsammans, bl a på Dramaten. Men medaljen är från Ubbabodatiden och delades ut av Hjalmar Råstorp!

Åke Widfeldt om Ingegerd Bodner Granberg. Ingegerd som syns under ett föredrag på bilden.

Ingegerd var en person som i allt hon gjorde andades kultur, hon delade generöst med sig av kunnande och gestaltningsförmåga och arbetade outtröttligt för det hon trodde på. Bland hennes insatser kan nämnas att hon startade en teater i Blekinge, gjorde en mängd radioprogram och var en älskad ordförande för Harry Martinson-sällskapet i nio år.”

För tidningen Kristianstadsbladet berättade maken Lennart att han och Ingegerg arbetade tillsammans på Dramaten, på Riksteatern satte de upp Strindbergs spöksonat, de har gjort Stormen och Misantropen. Lennart var scenograf och Ingegerd regissör. Han gjorde bland annat 13 marionetter som finns på teaterhistoriska museet idag. Men han har också gjort egna utställningar, fick en hel sal på Moderna museet 1976.

Så mycket kulturellt intressant som hänt här i krokarna! Stort tack för berättelserna och för de fina bilderna!

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Kommentarer inaktiverade för ”Folkets Artist”