Kan någon hjälpa till att räta ut frågetecknen? Tack!!

Denna bilden sätter verkligen igång tankarna. I fantasin tar vi oss tillbaka till en dansbanekväll i Gylsboda. Spel & dans & fest & stoj. Men hur var det egentligen med kluten, hucklet eller huvudduken? Jag försökte läsa på lite & hittade texten nedan när jag googlade:

39200816_266360554191925_8085580439311351808_n

”Var man en ärbar ogift kvinna förr i tiden i Sverige skulle man inte gå med utslaget hår. Håret skulle vara uppsatt eller flätat. En gift kvinna skulle bära huvudduk, huckle eller klut som det kallades. Den vita färgen var dygdens färg. En del kvinnor ansågs inte ärbara, tex de som fött barn utom äktenskapet. Då fick de bära en annan färg på huvudduken. Nämligen den skamliga färgen rött. De fick inte gå barhuvade som ungmöerna, och inte bära den huvudduk som gav de gifta kvinnorna status, utan fick bära en röd!”

Några av de med klut ser väldigt unga ut. Innebar det att de var gifta, eller kunde klut även bäras av ogifta kvinnor? Andra ser betydligt äldre ut, men bär inte klut. Var det möjligen så att om en blivit änka skulle inte längre huvudduk bäras? Någon som vet? Och alla damerna med hatt, var de månde av lite högre stånd?

Bland männen har jag fått berättat att arbetarna bar keps och förmännen bar hatt. Stämmer detta? Har vi kanske någon historiker med oss i skaran av följare? De gamla bilderna är ju väldigt spännande & får en att vilja veta allt om dem!

Måste bara visa orkidén Sonia & Lars kom med vid invigningen den 12 maj. Precis som den vita orkidén på bilden igår har denna skönheten blommat lika vackert hela sommaren & fortfarande blommar den rikligt.

39262692_515411912214497_7392079822442201088_n

Syrran frågade efter en långsmal Diabas som hon skulle använda till en hängande toapappershållare. Ja men det måste ju testas!! Nu hade jag inget snyggt hampasnöre att tillgå, men hittade en av Sigrids garnstumpar som jag testade med. Vips så har vi en hängande köksrullehållare! Tack för tipset, genialiskt!

De här två godingarna kände sig lite kränkta när de beskylldes för att vara lata, så de vill gärna visa att de har förflyttat sig under dagen. Den uppmärksamme ser att de faktiskt bytt plats mellan bilderna. De är nog de enda som gillar att matte är justerad i foten så de får lite sällskap mellan varven. Matte har bl a försökt få till vägvisning på föreningens hemsida idag. Tror att det skall fungera nu med hänvisning till google maps, det har efterfrågats av många besökare. Så något gott hade det ju med sig, med lite stillasittande arbete en stund.

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Become a patron at Patreon!
Kommentarer inaktiverade för Kan någon hjälpa till att räta ut frågetecknen? Tack!!