Året som gått. Gott Nytt År 2021

Summering av 2020 för föreningen Sliperiet Gylsboda

Ja men ni vet ju, året har färgats av dender jäkla coronan. Visningar för besökande grupper hade vi bokat in med många, många olika grupper. När så Covid-19 lade sitt täcke över all verksamhet kom avbokningarna i rask takt. Helt i sin ordning, naturligtvis. Och besökare har vi ändå haft många. Det tackar vi för. Men vi kan väl ändå titta lite på allt kul som hänt, istället för att bara tänka på det där andra tråkiga.

Utomhus arbetar Bodo Langner vidare med den japanska trädgården. Nu har även detta arbete hämmats av den pågående pandemin, men vi har i alla fall kunnat prova det lilla vattenfallet.

Hiroshi Koyamas ”Svart Knapp” står som det vackraste smycke vid entrén till Sliperiet har fått sällskap av den tillhörande skulpturen X-door av samma konstnär lite längre bort till höger i bild. 

Under Januari startade renoveringen av keramikverkstaden på allvar. Samma månad levererades de nya vitvarorna och inredningen till köket.

Under tre sommarveckor hade vi hjälp av två feriearbetare. Oj så roligt med dessa fantastiska ungdomar! Tacksamma för möjligheten att få ha dem hos oss! Vi arbetade tillsammans bl a med ogräsrensning och byggnation av ett litet redskapsskjul från start till mål.

Vi flyttade även den utställningsplats som föreningen förfogar över i Bergmanshuset där LGIF har sin loppisbutik, till en väldigt bra yta precis vid entrén.

Samtidigt etablerade vi samarbete med LGIF´s loppis inför ett upcyclingevent under sommaren. Konstnärer bjöds in att handla i butiken och göra om sakerna till något nytt de sedan ställde ut i Sliperiet. En av sommarjobbarna deltog också i eventet, hon har även fortsatt komma och arbeta med sitt skapande hos oss. Elin som nu är stommen till ungdomssektionen i föreningen tillsammans med fina vänner.

Några av årets stora händelser har varit:

Den 7 mars var det vernissage för Johan Schmitz fotoutställning. En uppskattad och välbesökt vernissage med vackra naturmotiv. Här pustar Johan under hängningen av utställningen med journalister på besök.

Den 17 mars skulle vi haft föreläsning av Sanna Alvmark, professor i planetär geologi. Tyvärr satte pandemin stopp för genomförandet och den efterlängtade och fullbokade föreläsningen fick ställas in. Denna kommer vi att plocka upp så fort det lossnar.

10-13 april I år hade Sliperiet stora planer för sin andra påskutställning som skulle ingå i Humleslingans Konstnärsgilles konstrunda. I år hade vi även bjudit in många lokala aktörer som skulle ingå i en ny trevlig Göingerunda på påsken. Vi hade bokat artister för ett speciellt barnevenemang för de yngsta. Som så mycket annat detta år fick vi lägga även detta evenemang till de inställda pg a av den pågående pandemin. Men, ni som har småttingar, håll koll. Även detta plockar vi upp så fort det går!

15 april var Pia inbjuden att hålla en föreläsning om Diabasen genom tiderna på Hässleholms kulturhus. Ett tillfälle att prata om Gylsboda och Sliperiet för en bred publik. Tyvärr ställdes även detta in med hänsyn till risken för smittspridning.

9 maj var det dags för nästa vernissage- som tyvärr gick samma öde till mötes som så mycket annat detta märkliga år. Inställt. Här ingick vi samtidigt i ”Mitt Europa” och tillfället var Sliperiets tvåårsjubileum. Flera stora grupper var bokade för besök vid dagen som skulle vara vernissage för Justas Mickevizius och Hiroshi Koyama. De båda stenskulptörerna skulle i samband med utställningen hålla kurser för deltagare som skulle få skulptera i Diabas. Detta blev inte möjligt, konstnärerna kunde inte resa ut från Litauen och Japan där de befann sig. Nu är planen att vi tar upp detta igen till hösten.

Den 13 juni gästades Sliperiet av en Argentinsk kock som gjorde en tillfällig pop-up servering med vegansk 7-rätters meny. Begränsat antal besökare och långt mellan borden gjorde att detta kunde genomföras och det blev en magisk kväll. 

Den 18 juni fortsatte vi vår påbörjade tradition med att bjuda personalen från stenbrottet och krossen på midsommarlunch. På kvällen samma dag höll florist Martin Reinicke en midsommarkransbindningskurs. Vädret medgav att det blev en utomhusaktivitet som gick bra att genomföra. 

22-28 juni skulle vi deltagit i Nässelfrossan med utställningar, rundvandringar och runristning. Hela Nässelfrossaevenemanget ställdes in. 

4 juli användes Sliperiet för den årliga byafesten i Gylsboda, ett steg i att låta invånarna få glädje av byggnaden & verksamheten & ett litet tack för att de står ut med trafiksituationen som uppstår med stora mängder besökare vid våra evenemang. Här användes uteköket för en Argentinsk Barbeque. 

Ni anar inte så glada vi blir när vi ser att boulebanan används. Fortsätt så!

Gylsbodafestivalen skulle hållits den 1 augusti. Det var en sorg att behöva ställa in evenemanget.

1-2 aug tvådagarsvernissage av upcyklingeventet. Ett tjugotal konstnärer deltog i utställningen. Musikalartist Daniel Wegge uppträdde från scenen båda dagarna. Coronaanpassat evenemang med uteservering, musik utomhus och coronabiljetter för att komma in på området. Tipspromenad för de som fick vänta på att komma in.

2 aug var också Hembygdsgårdensdag. Då kom den stora utnämningen där vi utsågs till ÅRETS HEMBYGDSFÖRENING I SVERIGE år 2020! 

Ordf från både Sveriges Hembygdsförbund och Skånes Hembygdsförbund kom för att dela ut det ärofyllda priset och fira med oss. Priset medförde också en prissumma på 10 000 kr och gratulationer strömmade in. Media uppmärksammade stort i både tidningar, radio och senare även TV.

13 aug kom TV teamet från SVT´s Kulturprogram ”Sverige!” med journalist Tina Tunander i täten och spelade in till ett inslag i programmet. En vacker dag där Gylsboda visade sitt bästa jag!

För att spegla hur mycket vi tappat i bokningar under året tar vi dagen den 26 augusti som ett exempel. Då hade vi en bokning från Växjö med 50 pers som bokat frukost & guidning kl 09-12. Samma dag hade vi en bokning från Torhamn med 50 pers som bokar em fika och guidning. På kvällen en bokning från Osby med 30-40 pers som skulle ha mat. Och covid-19 snuvade oss på alltihopa.

29 aug medverkar vi i SVT´s kulturprogram ”Sverige!”. Det blev ett riktigt trevligt reportage som visade på Sliperiets ambitioner och områdets potential.  Rikstäckande TV visade sig ha enormt genomslag. Genast upptäckte besökare från bl a Stockholm & Göteborg oss som besöksmål. Vi fick även besök från tex grundarna av ishotellet i Jukkasjärvi. Och som här, ett härligt gäng som kom på mc.

13 sept Geologins dag och kulturarvsdagen. Föreläsning med professor Ulf Söderlund som berättade om att lägga pussel med kontinentalplattor- med hjälp av Diabasgångar! Trevligt och välbesökt. Föreläsningen skulle varit med Sanna Alwmark, men med kort varsel- dagen innan- fick vi besked att hon var snuvig och tvingades ställa in. Lyckligtvis kunde professor Söderlund ställa upp med så kort varsel.

2 okt höll Allt Möjligt Verkstaden sin personaldag hos oss. En heldag med enkel lunch, guidning och tid för deras utvecklingsmöte. 

11 okt vernissage med Peter Arnessons målningar. Coronaanpassad vernissage med fika och musikunderhållning för begränsat antal personer. 

31 okt blombindningskurs med florist Martin Reinicke, binda höstbuketter. Begränsat antal deltagare. 

6 nov avslutades Arnessons utställning under kontrollerade former med fika, besökare och musik. En uppskattad utställning där många målningar såldes. Här var fortfarande rådande restriktioner max 50 pers, men för att vara säkra sänkte vi till max 30 pers åt gången. Och föreningen förärades två av Arnessons vackra verk med anknytning till Diabasbrytningen.

7 nov kom Micke Johansson och Karoon Khosravi för att sätta sin glasutställning. Samma dag kom skulptör Roland från Ungern för att arbeta med sina stenar i Sliperiet under en månad.  Vi provkörde projektorn för första gången.

8 nov vernissage, även denna med max 30 besökare åt gången. Grillen i uteköket värmde de som fick vänta utanför. Glasutställningen står året ut och efter bara ett par veckor fick Micke komma och fylla på med nya glasskulpturer! 

10 nov var Pia inbjuden till Landshövdingens Residens på afternoon tea, som uppskattning för bl a utmärkelsen som föreningen fått. Detta har blivit framskjutet. 

28 nov skulle det varit adventskransbindning, men nu är rekommendationerna nere på max 8 pers och att vi skall träffa helst bara den närmaste familjen, så det var inte genomförbart.

8 dec var Pia inbjuden till Rotary i Karlshamn för att prata om Sliperiet Gylsboda. Inställt. 

Något Event i Advent kunde det inte heller bli i år, där vi skulle haft ett antal konsthantverkare och konstnärer och bjuda in till julmys i Sliperiet Underhållning och fikaservering med hembakat skulle satt pricken över i:et för julstämningen under helgerna 2:a, 3:e och 4:e advent. Julmat med grabbarna i brottet & krossen blev det i alla fall.

Några gemensamma arbetsdagar har hållits, i övrigt har arbete genomförts löpande av enskilda medlemmar. Onsdagarna har blivit stående arbetsdagar i smedjan. Här har vi tre tyska grabbar in action, tillsammans med Per.

Arbete med att söka finansiering, kontakter med aktörer som är intresserade av verksamheten har vi fortsatt att arbeta med.

Året avslutas med att vi fått prel besked om bidrag från svenskt Friluftsliv till ett omfattande arbete med månadsvis evenemang kring Friluftslivets år 2021. Och vet ni, vi har fått en hint om att det kommer andra glada nyheter kring oss i mitten på januari också, så håll koll! Ni ser, 2021 börjar bra & så hoppas vi att det skall fortsätta- för alla.

Ett gigantiskt tack till alla som på olika sätt stöttar & följer oss. Tack till våra medlemmar, vi hoppas ni vill fortsätta och vara del av föreningen under 2021. Tack! Allt gott!

Liked it? Take a second to support Pia Lindberg on Patreon!
Kommentarer inaktiverade för Året som gått. Gott Nytt År 2021