Gylsboda historia och nytt kapitel i Breanäs

Denna Groulefftavla fick vi i föreningen som gåva av Magnus Rosdahl när Sliperiet invigdes. Motivet är Diabasbrottet i Gylsboda. Tavlan hänger till minne av Magnus farfar Bengt Rosdahl som tragiskt omkom sommaren 1935 när han kilade ett stort block på huggebacken här i Gylsboda och när blocket delade sig snurrade den ena halvan oväntat och han klämdes till döds.

På kunskapskanalens Antikmagasinet handlar det just om smycken ikväll. Om trenden att ta vara på gamla smycken och göra om dem till något nytt, något personligt som berättar en historia. Precis det har Magnus gjort. Han hade en silverring som tappat sin turkos som suttit med lim. Nu ville han ha en Diabas från Gylsboda isatt till minne av farfadern & jag gjorde iordning en sten och byggde om med en kistinfattning där silvret håller stenen på plats. Så fint att få göra något med en så speciell betydelse, ett stycke Gylsbodahistoria som blir förevigad. Det påminner oss om hur många som slitit hårt i brotten, vilka människoöden som formats kring brytningen. Jag lånar Magnus egen bild från när han tagit på sig ringen:

I keramikverkstaden har arbetet med golvet fortsatt. Idag var det utjämningsskiktet som skulle läggas på. På sina ställen fick det läggas på ganska mycket, så nu skall det ligga och torka ordentligt tills på måndag.

Efter tankar kring Gylsboda & Diabasbrytningshistoria tog vi en tur till Breanäs där det påbörjats ett nytt kapitel.

Breanäs Hotell har öppnat igen med fin restaurang och ett 40-tal rum. Från föreningen tog vi med broschyrer och ett par målningar av Raimo Veranen som de kan använda när de arbetar med att inreda rummen. En Diabaslykta fick det så klart också bli. Mycket intressant att höra om de stora planerna kring verksamheten och inspirerande med det driv som finns hos paret. Så roligt att de precis som vi ser möjligheterna med positiv samverkan.

https://www.booking.com/hotel/se/breanas-hotell.sv.html

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *